Proiect intercultural „Unitate prin diversitate”: Chișinău-Galați

  • 15/05/2018
  • 0
  • 60 Vizualizări

În baza unui Acord de parteneriat trilateral, încheiat de Direcția generală educație, tineret și sport municipiul Chișinău cu Facultatea de Litere (USM) și Inspectoratul Școlar Județean Galați, recent, a fost realizat un proiect transfrontalier cu genericul „Unitate prin diversitate”. Astfel, 45 de profesori de limba și literatura română din Galați au participat la un șir de activități împreună cu alți 15 profesori de limba și literatura română de la diverse instituții de învățământ din Chișinău, făcând schimb de bune practici. Or, subiectul care i-a întrunit în discuții pe literați a fost interculturalitatea.

Gazda evenimentului a fost Liceul Teoretic „Academia copiilor”, care și-a împărtășit din bogata experiență în promovarea culturii românești, integrarea copiilor de alte naționalități în procesul de studii, promovarea creației în rândul copiilor prin arta dramatică, cântec, pictură etc. Cu mândrie Nina Horjan, directoarea liceului, a vorbit despre rezultatele obținute de instituție, în ultimii ani, în diverse domenii, cum ar fi actorie, dans, olimpiade locale, naționale și internaționale. Drept confirmare a fost și programul artistic prezentat de profesorii și elevii liceului, care a emoționat până la lacrimi întreaga audiență.

Programul transfrontalier cu genericul „Unitate prin diversitate” a fost lansat, acum jumătate de an în România din inițiativa Narcisei Boldeanu, profesoară de limba română și directoarea Școlii gimnaziale nr.1 Blânzi din Județul Galați. Acolo, proiectul a derulat în 35 de școli. Trebuie să menționăm că Narcisa Boldeanu este absolventa Facultății de Litere a USM, studii de doctorat. În discursul său a menționat că își propune pentru viitor să extindă aceste relații, fiind foarte impresionată de nivelul sistemului educațional din Moldova.

Șeful interimar al DGETS, Rodica Guțu a vorbit despre importanța schimbului de bune practici, trecând în revistă proiectele lansate de Galați la care au participat profesorii de limba română. De asemenea, Rodica Guțu și-a exprimat disponibilitatea de a extinde relațiile bilaterale cu IȘJ în contextul dezvoltării și promovării educației pe ambele maluri ale Prutului.

La eveniment, IȘJ Galați a fost reprezentat de inspectorii Nistor Daniela Angelica (Limba și literatura română), Cristache Alice (Management resurse umane) și Lazăr Maricel (Învățământ primar).

Conform agendei, participanții au asistat la un seminar relevant predat de profesorul universitar, doctor habilitat Irina Condrea și profesorul universitar, doctor habilitat Elena Țau.

Profesorul universitar Irina Condrea s-a referit la anumite probleme cu care se confruntă limba română în funcționarea ei în contextul legislației, spațiului de bilingvism, multiculturalismului, prezenței minorităților etnice etc.

Pe de altă parte, profesorul universitar Elena Țau a abordat interculturalitatea din aspectul literaturii și anume integrarea viziunii filosofice blagiene în contextul culturii universale.

Organizatorii proiectului își propun să extindă arealul de domenii pentru încurajarea cadrelor didactice, dar și îmbunătățirea procesului educațional pe ambele maluri ale Prutului. În acest sens, pe viitor se planifică semnarea unui Acord de colaborare care va prevedea un șir de acțiuni comune pentru anul următor de studii.

Sursă: http://www.chisinauedu.md