Având în vedere instituirea codului roșu la nivel naţional în legătură cu situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică atenționăm conducătorii instituțiilor de învățământ din mun.Chișinău!

 • 16/03/2020
 • 0
 • 31 Vizualizări

Având în vedere instituirea codului roșu la nivel naţional în legătură cu situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prevederile circularei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova nr.1685 din 12.03.2020, pct.2, care prevede „Administrația instituției de învățământ poate decide desfășurarea de către angajat a atribuțiilor de serviciu în alt loc decât instituția de învățământ”, DGETS informează directorii instituţiilor de învățământ general (preşcolar, primar, secundar şi extraşcolar) despre necesitatea stabilirii, prin ordin intern, a locului de muncă a angajaţilor la domiciliu, începând cu 16.03.2020.

Cadrele didactice şi cadrele didactice auxiliare urmează să monitorizeze zilnic starea sănătăţii în rândul copiilor/elevilor prin telefon sau alte mijloace tehnice de comunicare. Rezultatele monitorizării vor fi înscrise într-un registru de evidenţă al grupei/clasei elaborat individual de cadrul didactic şi vor fi transmise conducerii instituţiei de învăţământ. Directorii instituţiilor vor raporta zilnic DGETS (patronilor) dinamica situaţiei epidemiologice în rândul copiilor/elevilor şi angajaţilor din instituţiile de învăţământ.

Suplimentar informăm, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării este în proces de elaborare a unui sistem centralizat privind modul de organizare a procesului de învăţământ la distanţă, care va constitui recuperarea orelor de studiu.

La moment, DGETS încurajează cadrele didactice de a propune elevilor utilizarea eficientă a timpului prin diverse activităţi de consolidare, aprofundare şi dezvoltare a competenţelor specifice la disciplinele şcolare;

 1. Lecturi recomandate la disciplinele şcolare;
 2. Proiect: „Toată şcoală citeşte o carte” (accesul la carte fiind de la domiciliu);
 3. Elaborarea lucrărilor de cercetare pentru participarea la Conferinţa ştiinţifico-practică a elevilor „Muncă. Talent. Cutezanţă”;
 4. Proiecte transdisciplinare cu sarcini de realizare în condiţiile de domiciliu;
 5. Vizionări de filme cu sarcini de analiză;
 6. Analiza ştirilor tele/radio/net după algoritm stabilit;
 7. Elaborarea de produse desenate/aplicate;
 8. Croşetare, broderie, aplicaţii ş.a.

Cadrele didactice din învățământul preşcolar vor consilia părinţii în identificarea activităţilor educaţionale specifice vârstei copiilor. Recomandăm jocuri de rol, aplicaţii, desene, puzzle, ş.a.

Suplimentar, reamintim pericolul aflării copiilor la terenurile publice de joacă.

Reiterăm apelul Primarului general al municipiului Chişinău de a nu ieşi din casă fără necesitate stringentă.